Monikansalliset perintäfirmat pois julkisten palvelujen asiakasmaksujen perinnästä

Suomessa ei kaikkein heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevilla ole vara edes sairastaa.Viime vuonna lähes 664 000 julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksua päätyi ulosottoon. Siinä on kasvua on lähes 50 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Sairaala - ja muiden laitoshoitomaksujen osuus ulosottoon joutuneista asiakasmaksuista oli noin 220 000. Määrä kasvoi vuoteen 2019 verrattuna peräti 72 prosenttia. Toiseksi eniten ulosottoon päätyi terveyskeskusmaksuja, joiden määrä oli lähes 130 000. Nousua edellisvuoteen verrattuna oli 56 prosenttia. (Iisalmen Sanomat, 13.2.2021). Kunnan ja kuntayhtymien sairaalamaksut, terveyskeskusmaksut, päivähoitomaksut sekä muut sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksut ovat ulosmitattavissa suoraan ilman tuomioistuimen päätöstä.
 

Suomen köyhyyden vastaisen verkoston EAPN-Finin Terveys ja köyhyys -työryhmä julkisti noin vuosi sitten vuonna 2019 tekemänsä verkkokyselyn raportin siitä miten ihmiset selviytyvät julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista ja potilaan maksettaviksi jäävien lääkkeiden ja terveydenhuollon matkojen omavastuuosuuksista. Vastaajien joukossa eri puolilta Suomea oli muun muassa pitkäaikaissairaita, pienituloisia eläkeläisiä, omaishoitajia ja sellaisten perheiden edustajia, joissa useampi perheenjäsen sairasti.
 

Kysely osoitti, että sairauden hoidosta aiheutuvat erilaiset kustannukset tuottavat monille ihmisille ja perheille taloudellista ahdinkoa ja velkaantumista. Ruuasta, vaatteista tai lääkkeistä joudutaan tinkimään, kun pienet tulot eivät riitä edes välttämättömiin menoihin. Myös terveyspalveluista aiheutuvien matkojen itselle maksettavaksi jäävistä osuuksista on monien vaikea selvitä. Näiden maksujen vuoksi moni joutuu hakemaan myös toimeentulotukea. Kun rahat eivät riitä asiakasmaksuihin ja lääkkeisiin, se voi aiheuttaa mielenterveysongelmia ja pahimmillaan jopa itsetuhoisuutta.
 

Velkaantuminen on johtanut maksamattomien laskujen perintää, ulosottoon, pikavippeihin ja luottotietojen menetykseen. Luottotietojen menetys vaikutti muun muassa siihen, ettei saanut vakuutuksia, puhelinliittymää tai edes verkkopankkitunnuksia. Pankkitunnusten puute koettiin hankalaksi, koska Kelan palveluihin sekä omat terveystiedot ja reseptit sisältävään Kanta- palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla. Oli myös kokemuksia siitä, että vuokra-asunnon saaminen oli vaikeaa ilman kunnossa olevia luottotietoja.
 

Häikäilemättömään voiton tekoon keskittyvillä monikansallisilla perintäfirmoilla on merkittävä rooli sote-maksujen päätymisessä ulosottoon ja taloudellisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten lisääntyneeseen ahdinkoon, koska kunnat ovat ulkoistaneet maksamattomien laskujen perinnän niille. Sonkajärven kunta on ulkoistanut maksamattomien asiakasmaksujen perinnän Intrumille.
 

Suomen suurimmat perintätoimistot ovat ulkomaisessa omistuksessa olevia suuryrityksiä, useat niistä ovat listautuneet myös pörssiin, ne toimivat ympäri Eurooppaa ja niiden vuosittainen liikevaihto yltää useisiin satoihin miljooniin euroihin. Esimerkiksi Lowell Group on perustettu Iso-Britanniassa vuonna 2004 ja se osti maaliskuussa 2018 Lindorffin liiketoiminnot Suomessa. Intrumin pääkonttori on Tukholmassa ja sillä on toimipisteitä 24 Euroopan maassa ja Brasiliassa.
 

Monikansalliset perintäfirmat on suljettava pois julkisten palvelujen asiakasmaksujen perinnästä. Kunnan on itse tehtävä maksusuunnitelma asiakkaan kanssa, jos asiakasmaksujen maksamisessa on vaikeuksia. Myös asiakasmaksujen tasoa on laskettava ja peruspalvelujen, kuten terveyskeskuslääkärin ja hoitajan vastaanottojen on oltava maksuttomia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kunnan on panostettava työllistämiseen myös ilman valtion tukea